Hem»Kategorier»ARFID

Undvikande/Restriktiv Födointagsstörning (ARFID): En omfattande överblick

Undvikande/Restriktiv Födointagsstörning, mer känt som ARFID, är en komplex ätstörning som kan påverka en individs fysiska och psykiska hälsa på flera sätt. Karaktäriseras av undvikande av vissa livsmedel eller begränsning i det totala intaget, är det en multifacetterad åkomma med många bidragande faktorer.

Vad är undvikande/restriktiv födointagsstörning (ARFID)?

ARFID är ett tillstånd där en person undviker vissa livsmedel eller typer av livsmedel, begränsar mängden mat de äter, eller båda delarna. Det finns flera olika anledningar till varför en individ kan undvika och/eller begränsa sitt matintag.

Vanliga orsaker till ARFID

En person kan vara extremt känslig för smaken, texturen, lukten eller utseendet på vissa typer av livsmedel, eller bara kunna äta livsmedel vid en viss temperatur. Detta kan leda till sensoriskt baserat undvikande eller begränsning av intag.

De kan ha haft en stressande upplevelse med mat, som att kvävas eller kräkas, eller uppleva betydande buksmärta. Detta kan få personen att utveckla rädsla och ångest runt mat eller ätande, och leda till att de undviker vissa livsmedel eller texturer. Vissa människor kan uppleva mer generella bekymmer om konsekvenserna av att äta som de finner svårt att sätta ord på, och begränsar sitt intag till vad de anser vara “säkra” livsmedel. Betydande nivåer av rädsla eller oro kan leda till undvikande baserat på oro över konsekvenserna av att äta.

I vissa fall kanske personen inte erkänner att de är hungriga på det sätt som andra skulle, eller de kanske generellt har en dålig aptit. För dem kan ätande verka som ett arbete och inte något som njuts av, vilket resulterar i att de kämpar för att äta tillräckligt. Sådana personer kan ha begränsat intag på grund av lågt intresse för att äta.

ARFID’s Inverkan på fysisk och psykisk hälsa

ARFID kan ha en negativ inverkan på en persons fysiska hälsa och även på deras psykiska välbefinnande. När en person inte får i sig tillräckligt med energi (kalorier), är de benägna att gå ner i vikt. Barn och unga människor kanske inte går upp i vikt som förväntat och deras tillväxt kan påverkas, med en saktande i höjdökning. När en person inte har en adekvat kost eftersom de bara kan äta ett smalt utbud av livsmedel, kanske de inte får de nödvändiga näringsämnena som behövs för deras hälsa, utveckling och förmåga att fungera på daglig basis.

ARFID och dess effekt på sociala relationer

Att vara begränsad i vad de kan äta orsakar ofta att människor upplever betydande svårigheter hemma, i skolan eller på universitetet, på jobbet och när de är med vänner. Deras humör och dagliga funktion kan negativt påverkas. Många personer med ARFID finner det svårt att gå ut eller att åka på semester, och deras ätsvårigheter kan göra sociala tillfällen svåra att hantera. De kan finna det svårt att skaffa nya vänner eller etablera nära relationer eftersom sociala ätmöjligheter ofta är en del av denna process.

Kom ihåg!

Att alltid rådgöra med en läkare eller en professionell vårdgivare. Vid frågor eller akuta situationer, kontakta din läkare, vårdcentral eller 1177.

Öka motivationen att dricka
med vår Sip2play mugg
Både Sip2play muggen och dess spel är designade från grunden för att både engagera och främja intaget av näringsdrycker eller vätska, på ett underhållande och roligt sätt!
Köp nu för 1998 kr
Prova vår Sip2play-mugg idag!
Registrera dig för vårt nyhetsbrev!
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få exklusiva uppdateringar och erbjudanden direkt!