Hem»Kategorier»ARFID

ARFID hos barn: En osynlig kamp vid måltiden

Att äta är en av de mest grundläggande mänskliga funktionerna, en nödvändig del av vårt dagliga liv. Mat är både en källa till näring och glädje, ett sätt att koppla av, och ett tillfälle att umgås med familj och vänner. Men för en växande grupp barn och ungdomar är mat en källa till ångest och stress, inte på grund av hur de ser ut eller vad andra kan tänka, utan på grund av själva maten. Dessa barn lider av Avoidant/Restrictive Food Intake Disorder (ARFID), en ofta missförstådd och underdiagnostiserad ätstörning som kan ha allvarliga konsekvenser för deras hälsa och välmående.

ARFID är inte bara en fas eller en envis barnslig vägran att äta grönsaker. Det är en seriös medicinsk diagnos som innebär en bestående oförmåga att möta sina dagliga näringsbehov på grund av intensiva negativa reaktioner mot vissa livsmedel. Barn med ARFID kan vara extremt känsliga för matens textur, smak, lukt, eller till och med dess utseende. För dem kan föreställningen om att äta en okänd mat vara lika skrämmande som att klättra uppför en brant bergssida utan säkerhetsutrustning.

Det är viktigt att förstå att ARFID är mycket mer än bara kräsenhet. Medan kräsna ätare ofta kan vara frustrerande för föräldrar, tenderar de flesta att äta tillräckligt för att växa och utvecklas normalt. Barn med ARFID, å andra sidan, äter inte tillräckligt och kan uppleva allvarliga näringsbrister, viktminskning och i extrema fall, medicinsk instabilitet.

En annan viktig aspekt av ARFID är att det inte handlar om vikt eller kroppsbild, vilket skiljer det från mer kända ätstörningar som anorexi och bulimi. Barn med ARFID oroar sig inte för att bli tjocka eller ser inte sig själva som överviktiga. Istället är de helt enkelt rädda eller ogillar starkt att äta vissa livsmedel.

Att förstå ARFID är inte en lätt uppgift. Symptomen kan variera kraftigt från person till person, och diagnosen är ofta svår att ställa, delvis på grund av bristen på allmän kännedom om tillståndet. Många barn med ARFID lider i tysthet, ofta felaktigt märkta som kräsna ätare eller betraktade som barn som bara behöver “växa ur det”. Men för dessa barn är maten inte bara ett nödvändigt ont – det är en ständig källa till ångest och rädsla.

Kom ihåg!

Att alltid rådgöra med en läkare eller en professionell vårdgivare. Vid frågor eller akuta situationer, kontakta din läkare, vårdcentral eller 1177.

Öka motivationen att dricka
med vår Sip2play mugg
Både Sip2play muggen och dess spel är designade från grunden för att både engagera och främja intaget av näringsdrycker eller vätska, på ett underhållande och roligt sätt!
Köp nu för 1998 kr
Prova vår Sip2play-mugg idag!
Registrera dig för vårt nyhetsbrev!
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få exklusiva uppdateringar och erbjudanden direkt!