Undvikande/Restriktiv födointagssjukdom (ARFID)

ARFID är en ätstörning som påverkar barns förmåga att konsumera tillräckligt med näring. Artikeln ger en översikt över ARFID, från diagnos till behandling, och betonar vikten av familjens stöd och lämplig medicinsk intervention för att hantera denna utmanande tillstånd.

Undvikande/Restriktiv Födointagssjukdom (ARFID) är en relativt ny ätstörning. Barn med ARFID är extremt selektiva ätare och har ibland lite intresse för att äta mat. De kan äta en begränsad variation av föredragna livsmedel, vilket kan leda till dålig tillväxt och undermålig nutrition.

Hjälpmedel som underlättar intaget av näringsdrycker eller vätska på ett spännande och roligt sätt. Med sin unika design som en spelkontroll hjälper den personen att inta mer näring och vätska, läs mer här.

Vad är ARFID?

ARFID är en ätstörning som vanligtvis börjar i yngre åldrar än andra ätstörningar och är vanligare bland pojkar. Barn med ARFID har en restriktiv matintag som kan begränsa deras tillväxt och näring. Dessa barn kan även uppleva svårigheter i skolan, familjen och sociala situationer på grund av deras ätvanor.

Symptom på ARFID

Upplev glädjen med vårt hjälpmedel som kombinerar spel och näring. Dess design som en spelkontroll gör det roligt att dricka mer näringsdrycker och vätska, läs mer här.

Barn med ARFID kan falla inom tre huvudkategorier:

  • En del barn är mycket selektiva ätare som kan ha starka negativa reaktioner på dofter, smaker, texturer eller färger på mat. De kan vara mycket rädda för nya livsmedel, vilket kallas “neofobi”, och rädda för negativa upplevelser relaterade till okända livsmedel.
  • Andra barn kanske inte har något intresse alls för att äta och har en mycket låg aptit eller finner intag av mat minimellt belönande eller inte alls. Dessa barn förnekar ofta att de känner hunger.
  • Ytterligare andra barn är rädda för vad som kan hända när de äter; till exempel att uppleva smärta, kvävning eller kräkningar.

Många barn med ARFID är underviktiga. Andra når en normal vikt men kan äta en så begränsad kost att de inte växer, eller det hindrar deras skolgång, familj och sociala liv.

Inta vätskor och näringsdrycker på ett nyskapande vis med vårt hjälpmedel, som är designat som en spelkontroll. Detta roliga koncept uppmuntrar till ökat intag, Se spelmuggen.

Barn med ARFID löper större risk att ha:

  • ångest eller tvångssyndrom (OCD)
  • autism spektrum störning eller uppmärksamhetsbriststörning (ADHD)
  • problem hemma och i skolan på grund av deras ätvanor

Vilka problem kan ARFID leda till?

ARFID kan leda till problem på grund av dålig näring. Barn med sjukdomen kan:

  • få för lite vitaminer, mineraler och protein
  • behöva sondmatning och näringsmässiga tillskott
  • växa dåligt
  • uppleva försenad pubertet

Brist på näring kopplat till ARFID kan orsaka:

  • yrsel och svimning på grund av lågt blodtryck
  • långsam puls
  • uttorkning
  • försvagade ben (osteoporos) och muskler
  • upphörda menstruationscykler (amenorré)

Vad orsakar ARFID?

Den exakta orsaken till ARFID är inte känd. Många experter tror att en kombination av ett barns temperament, gener och utlösande händelser (som att kvävas) kan ligga till grund. Vissa barn med ARFID har gastroesofageal refluxsjukdom (GERD), eosinofil esofagit, allergier eller andra medicinska tillstånd som kan leda till matningsproblem.

Ett innovativt hjälpmedel som gör det roligare att dricka näringsdrycker och vätskor. Dess unika design som en spelkontroll motiverar användaren att konsumera mer näring, klicka här.

Hur diagnostiseras ARFID?

Om en läkare tror att ett barn kan ha ARFID, kommer de att utföra en undersökning och fråga om barnets medicinska historik, ät- och motionsvanor och emotionella problem. Läkare och psykisk hälsoexperter kommer att leta efter:

  • betydande viktminskning eller misslyckande att växa
  • allvarliga näringsbrister
  • dålig aptit, brist på intresse för mat eller matundvikande

Symptom bör inte bero på brist på tillgång till mat, en annan ätstörning (anorexi) eller andra medicinska problem. Barn med ARFID är också inte bekymrade över eller rädda för sin vikt.

Hur behandlas ARFID?

ARFID behandlas bäst av ett team som inkluderar en läkare, dietist och terapeut som specialiserar sig på ät- eller matningsstörningar. Behandlingen kan inkludera nutritionsterapi, medicinsk vård och matningsterapi.

Gör näringsintag spännande med detta hjälpmedel, designat som en spelkontroll. Det uppmuntrar till ökat intag av vätskor och näringsdrycker på ett roligt sätt. Läs mer här.

Målen med behandlingen är att:

  • Uppnå och bibehålla en hälsosam vikt och hälsosamma ätmönster.
  • Öka variationen av mat som äts.
  • Lära sig sätt att äta utan rädsla för smärta eller kvävning.

Läkare kan ordinera mediciner för att öka aptiten eller behandla ångest. Om ångest är ett problem, kommer terapeuten att lära barn och familjer sätt att hantera oro kring mat.

Hur kan föräldrar hjälpa?

ARFID är kopplat till starka känslor och bekymmer kring mat. Var stödjande och uppmuntra till positiva attityder om motion och nutrition hemma. Här är några tips:

  • Var en förebild. Servera och ät en mängd olika livsmedel.
  • Planera regelbundna måltider och mellanmål.
  • Uppmuntra ditt barn att prova nya livsmedel, men tvinga dem inte att äta.
  • Belöna positiva ätbeteenden.
  • Hitta sätt att hantera ångest och stress kring mat. Att ta några djupa andetag kan hjälpa ditt barn att slappna av. Yoga, meditation, musik, konst, dans, skrivning eller att prata med en vän kan hjälpa till att hantera stress.
  • Var lugn och undvik att klandra eller kritisera ditt barn för deras ätproblem.

Om du är orolig att ditt barn kan ha en ätstörning, ring din läkare för rådgivning. Läkaren kan rekommendera nutrition och psykisk hälsoexperter som har erfarenhet av att behandla ätstörningar hos barn och tonåringar.

Kom ihåg!

Att alltid rådgöra med en läkare eller en professionell vårdgivare. Vid frågor eller akuta situationer, kontakta din läkare, vårdcentral eller 1177.

Artiklar inom ARFID:

Att använda Spelmuggen, En hjälpande hand för föräldrar till barn med ARFID

Utforska hur Spelmuggen underlättar måltiderna och minska ångesten kring matintag
Att vara förälder till ett barn som lider av ARFID (Avoidant/Restrictive Food Intake Disorder) är en utmanande och lärdomsfylld erfarenhet. […]

ARFID – en ny diagnos för restriktiva ätstörningar hos personer med autismspektrumtillstånd

Två områden som har visat sig vara nära sammankopplade.
Autism och restriktiva ätstörningar är två områden som har visat sig vara nära sammankopplade. Personer med autismspektrumtillstånd (ASD) upplever ofta […]

Svårigheterna att navigera sjukvårdssystemet för barn med ARFID

Navigera sjukvårdssystemet
Att få den rätta vården för ett barn med ARFID (Avoidant/Restrictive Food Intake Disorder) kan vara en överväldigande uppgift för […]

Familjeberättelser: att bygga en positiv måltidsmiljö, tips och tricks för att hantera sväljrädsla

Skapa en positiv och stödjande måltidsmiljö
Att hantera sväljrädsla hos barn kan vara en utmaning för många familjer, men genom att skapa en positiv och stödjande […]

Expertens råd, hur man stödjer barn med sväljrädsla

Expertråd och insikter
Att stödja ett barn som lider av sväljrädsla kan vara en utmanande uppgift för många föräldrar. Denna svåra situation kan […]

Familjeberättelser, att leva med sväljrädsla

Familjer navigerar genom sväljrädsla
Att leva med sväljrädsla hos ett barn kan vara en utmanande resa för hela familjen. Det är en känslig situation […]

Spelmuggen: Ett innovativt hjälpmedel till barn med ARFID

Hur kan Spelmuggen hjälpa barn med ARFID
Spelmuggen, Sip2play är inte bara en mugg, det är ett innovativt hjälpmedel designat för att engagera och främja intaget av […]

En annan bild: att förstå familjens liv med ett barn med ARFID

Samhällets syn på familj med ARFID
Få saker är mer frustrerande än oförståelse från omgivningen. För familjer med ett barn som lider av ARFID (Avoidant/Restrictive Food […]

Förståelse av ARFID: en djupgående titt på ätstörningen

En tydligare bild av ARFID
Undvikande/restriktiv matintagsstörning, eller ARFID, är en diagnos inom ätstörningar som har fått allt mer uppmärksamhet i psykologiska och medicinska kretsar. […]

Att vara förälder till ett barn med ARFID: en oförglömlig resa

Hur upplever föräldern ARFID
När man är förälder till ett barn med ARFID (Avoidant/Restrictive Food Intake Disorder), blir livet både en utmaning och en […]

Genom ögonen på ett barn med ARFID: Den komplexa verkligheten av en enkel måltid

Hur upplever barnet ARFID
Livets färgspel får olika nyanser i olika ögon. För de flesta av oss är mat en fest, en samling, ett […]

ARFID hos barn: En osynlig kamp vid måltiden

Övergripande bild av ARFID
Att äta är en av de mest grundläggande mänskliga funktionerna, en nödvändig del av vårt dagliga liv. Mat är både […]

Vad är ARFID? En djupdykning i ett unikt ätstörningsmönster

Undvikande restriktiv födointagsstörning, eller ARFID, är en ätstörning som liknar anorexi i sina restriktioner för matintag. Men till skillnad från […]

Undvikande restriktiv matintagsstörning (ARFID): En osynlig ätstörning

Undvikande Restriktiv Matintagsstörning (ARFID) är en relativt ny diagnos i DSM-5, tidigare känt som “Selektiv Ätstörning“. Likt anorexi innebär ARFID […]

Undvikande/Restriktiv födointagssjukdom (ARFID)

Undvikande/Restriktiv Födointagssjukdom (ARFID) är en relativt ny ätstörning. Barn med ARFID är extremt selektiva ätare och har ibland lite intresse […]

Undvikande/Restriktiv Födointagsstörning (ARFID): En omfattande överblick

Undvikande/Restriktiv Födointagsstörning, mer känt som ARFID, är en komplex ätstörning som kan påverka en individs fysiska och psykiska hälsa på […]

ARFID – Den misförstådda ätstörningen: förståelse, utmaningar och stöd för föräldrar

Avoidant/Restrictive Food Intake Disorder är översatt till undvikande/restriktiv ätstörning, även känd som selektiv ätstörning, är en typ av ätstörning där […]