Hem»Kategorier»ARFID

Att vara förälder till ett barn med ARFID: en oförglömlig resa

När man är förälder till ett barn med ARFID (Avoidant/Restrictive Food Intake Disorder), blir livet både en utmaning och en lärdom. Det är en vardag fylld med oro, styrka och hopp som ger en djupare förståelse för betydelsen av acceptans och kärlek.

Första gången vi hörde om ARFID, var det som att slå upp en ordbok på ett ord vi aldrig hade hört talas om. Vi hade varit oroliga för vår dotter länge, sett hennes kamp vid matbordet, hennes rädsla och motvilja mot mat som vi tyckte var naturlig att äta. Vi hade sett hennes kropp bli mindre och mindre, hennes energi minska och hennes värld krympa. Men vi visste inte vad vi stod inför.

ARFID, som står för Avoidant/Restrictive Food Intake Disorder, är en ätstörning som är relativt okänd, men som drabbar allt fler barn. Det är inte som anorexi eller bulimi, det handlar inte om kroppsbild eller viktfobi. I stället handlar det om rädsla för mat, undvikande av mat och en mycket smal kost. Vårt barns värld blev mycket mindre, hennes matval begränsade och hennes liv fullt av rädsla.

Som förälder till ett barn med ARFID blir vardagen en balansgång. Att uppmuntra till matintag blir en konstant utmaning, men samtidigt gäller det att inte skapa mer press och stress kring måltiderna. Du vill hjälpa, stödja och skydda, men du måste också låta ditt barn känna sig säkert och älskat, oavsett vad.

Det är inte ovanligt att känna sig maktlös, att gråta över din oförmåga att på ett konkret sätt hjälpa ditt barn. Det finns inget tydligt svar, ingen enkel lösning. Du får lära dig att stå ut med osäkerheten, att acceptera att din älskade är rädd för något som är så grundläggande för livet.

Samtidigt kommer du att upptäcka en kraft inom dig som du kanske inte visste att du hade. Du kommer att bli starkare än du någonsin trott. För att vara en förälder till ett barn med ARFID är inte bara att bära en tung börda, det är också att hitta ljuset i mörkret, att hitta hopp där det verkar som om det inte finns något.

Du kommer att lära dig att se de små segrarna, att fira varje ny maträtt som ditt barn vågar prova. Du kommer att lära dig att vara tålmodig, att förstå att förändring tar tid. Du kommer att se ditt barns mod, deras uthållighet, deras förmåga att trotsa sin rädsla. Och du kommer att älska dem ännu mer för det.

Samtidigt kommer du att möta en värld som ofta inte förstår. Många har aldrig hört talas om ARFID, och de kan vara snabba att döma. De ser ditt barns vägran att äta och tolkar det som trots eller bortskämdhet. De ser inte kampen, rädslan, den hjärtskärande ansträngningen som det innebär för ditt barn att försöka äta. Det kommer att vara svårt, det kommer att svida, men du kommer att lära dig att stå upp för ditt barn, att försvara dem och att hjälpa andra att förstå.

Att vara förälder till ett barn med ARFID är en resa som ingen skulle välja, men det är också en resa som lär dig så mycket om kärlek, om styrka, om att stå fast vid ditt barns sida, oavsett vad. Det är en resa fylld med utmaningar, men också med obeskrivlig skönhet. Det är en resa som du, oavsett hur svår den än kan vara, kommer att gå genom med stolthet och kärlek.

Kom ihåg!

Att alltid rådgöra med en läkare eller en professionell vårdgivare. Vid frågor eller akuta situationer, kontakta din läkare, vårdcentral eller 1177.

Öka motivationen att dricka
med vår Sip2play mugg
Både Sip2play muggen och dess spel är designade från grunden för att både engagera och främja intaget av näringsdrycker eller vätska, på ett underhållande och roligt sätt!
Köp nu för 1998 kr
Prova vår Sip2play-mugg idag!
Registrera dig för vårt nyhetsbrev!
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få exklusiva uppdateringar och erbjudanden direkt!