Att få den rätta vården för ett barn med ARFID (Avoidant/Restrictive Food Intake Disorder) kan vara en överväldigande uppgift för många familjer. Föräldrarna står inför en rad utmaningar när de försöker navigera genom det komplexa sjukvårdssystemet för att få diagnos och behandling för sitt barn. Här delar vi några familjeberättelser som belyser de svårigheter som kan uppstå i denna process.
Hjälpmedel som underlättar intaget av näringsdrycker eller vätska på ett spännande och roligt sätt. Med sin unika design som en spelkontroll hjälper den personen att inta mer näring och vätska, läs mer här.
För familjen Andersson var det första steget att få sin sons ARFID diagnostiserad en frustrerande och långvarig process. “Vi märkte tidigt att vår son David hade svårt att äta vissa livsmedel och att hans matvägran blev alltmer uttalad”, berättar mamma Maria. “Men när vi sökte hjälp stötte vi på långa väntetider för att få en specialistkonsultation och många läkare hade begränsad kunskap om ARFID.”
Liknande utmaningar mötte även familjen Svensson när de försökte få hjälp för sin dotter Klara. “Det kändes som om vi konstant hamnade i en återvändsgränd när vi försökte få diagnos och behandling för Klara”, säger pappa Johan. “Det var frustrerande att mötas av okunskap och brist på förståelse från vissa vårdgivare.”
Upplev glädjen med vårt hjälpmedel som kombinerar spel och näring. Dess design som en spelkontroll gör det roligt att dricka mer näringsdrycker och vätska, läs mer här.
En annan vanlig utmaning för familjer är bristen på tillgängliga resurser och specialiserad vård för ARFID. Många regioner saknar resurser för att behandla denna specifika ätstörning, vilket kan leda till långa väntetider för specialiserad vård och begränsade behandlingsalternativ för barn med ARFID.
Trots dessa utmaningar ger familjerna inte upp hoppet. Genom att vara uthålliga och envist kämpa för sina barn lyckades både familjen Andersson och familjen Svensson till slut få rätt vård och stöd för sina barn. “Vi insåg att vi var tvungna att vara starka förespråkare för vårt barn och inte ge upp förrän vi fick den hjälp han behövde”, säger Maria. “Det var en lång och ibland utmattande resa, men det var värt det för att se vår son få den hjälp han behövde.”
Även om det kan vara svårt att navigera genom sjukvårdssystemet för barn med ARFID, är det viktigt för föräldrar att inte ge upp hoppet. Genom att vara envisa och ihärdiga i sin strävan efter vård och stöd kan familjer övervinna de utmaningar som står i vägen och hjälpa sina barn att återfå en hälsosam relation till mat och ätande.