Hem»Kategorier»Ätstörning

Hur upplever föräldern ätstörning: En resa av kärlek, rädsla och hopp

För en förälder är det få saker som kan jämföras med den djupa kärleken de känner för sitt barn. Denna kärlek blir ännu mer framträdande när de ställs inför utmaningen att stötta sitt barn genom något så komplicerat och skrämmande som en ätstörning. Föräldrarnas känslor, tankar och erfarenheter i denna resa är både djupt personliga och samtidigt så universella för dem som har gått igenom det.

När en förälder först upptäcker tecknen på en ätstörning hos sitt barn, är förnekelse ofta den första reaktionen. “Det kan inte vara min dotter eller son”, tänker de. “De vet bättre”, “De har alltid haft en hälsosam relation till mat”, eller “De är för unga för det här”. Men snart nog, när bevisen blir för många för att ignorera, slår verkligheten in med full kraft. Förnekelsen kan bytas ut mot rädsla, sorg, skuld och många andra känslor.

Många föräldrar känner en intensiv skuld och ifrågasätter sig själva. Var det något de gjorde eller inte gjorde som ledde till detta? Var de för upptagna, för kritiska, för slapp? Tankar om hur de kanske har bidragit till barnets självbild eller stress kan verkligen plåga dem. Men verkligheten är att ätstörningar är komplexa tillstånd med många orsaker, och det är sällan, om någonsin, ett direkt resultat av föräldraskap.

Därefter kommer ofta känslan av att vara maktlös. Att se sitt barn lida, dra sig tillbaka, kanske till och med förstöra sin egen kropp, kan vara hjärtskärande. Måltider, som en gång var en tid för familjens sammanhållning, kan bli en slagfält av gråt, skrik och tystnad. Föräldrar kan känna att de går på äggskal, ständigt balanserande mellan att vara stödjande och att vara för påträngande.

För många föräldrar blir deras barns ätstörning ett fulltidsjobb. De tillbringar timmar med att läsa, lära sig, gå på möten, konsultera experter och stötta sitt barn genom behandling. De kan även behöva förändra sina egna vanor, försöka skapa en mer positiv mat- och kroppsbild hemma och vara extremt medvetna om sina egna kommentarer och beteenden.

Men genom all denna smärta, rädsla och osäkerhet finns det också hopp. Många föräldrar lär sig att bli sina barns främsta förespråkare, kämpa för att få den vård och det stöd de behöver, och hjälpa dem att bygga upp sin självkänsla igen. De lär sig att fira små framsteg, att vara tålamodiga, att lyssna mer än de pratar, och att aldrig ge upp hoppet, oavsett hur mörkt det kan verka ibland.

Samtidigt lär sig många föräldrar att även ta hand om sig själva. De inser att för att kunna vara den starka klippan som deras barn behöver, måste de också se till sina egna känslomässiga och fysiska behov. Detta kan innebära att prata med en terapeut, gå på stödgruppsmöten, eller bara ta tid för sig själva ibland.

Slutligen, genom allt detta, blir kärleken mellan föräldern och barnet ofta bara starkare. Även om resan genom ätstörningen är fylld med prövningar och svåra stunder, kan den också vara en tid av förnyad närhet, förståelse och tillväxt för hela familjen.

Kom ihåg!

Att alltid rådgöra med en läkare eller en professionell vårdgivare. Vid frågor eller akuta situationer, kontakta din läkare, vårdcentral eller 1177.

Öka motivationen att dricka
med vår Sip2play mugg
Både Sip2play muggen och dess spel är designade från grunden för att både engagera och främja intaget av näringsdrycker eller vätska, på ett underhållande och roligt sätt!
Köp nu för 1998 kr
Prova vår Sip2play-mugg idag!
Registrera dig för vårt nyhetsbrev!
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få exklusiva uppdateringar och erbjudanden direkt!