Hem»Kategorier»Ätstörning

Hur upplever barnet ätstörning: Den komplexa verkligheten bakom varje tugga

För de flesta barn innebär en måltid ett avbrott från lek, en chans att stilla hungern och kanske också en möjlighet att umgås med familjen. Men för ett barn med en ätstörning är denna enkla vardagshändelse ofta en källa till ångest, förvirring och rädsla. Genom ögonen på ett barn som kämpar med en ätstörning blir den enkla akten att äta en komplex och ibland skrämmande upplevelse.

Från början är det viktigt att förstå att barnets upplevelse av ätstörningen sällan handlar om mat i sig. Istället blir maten en symbol för något djupare, oftast en kamp för kontroll, självvärde eller kanske en reaktion på traumatiska händelser. För barnet kan avvisandet av mat, eller tvärtom överätande, kännas som det enda sättet att hantera överväldigande känslor eller situationer.

I den unga hjärnan kan tankar snabbt bli svartvita. Ett barn med anorexia kan komma att tänka att om de bara kan kontrollera sin matintag, om de bara kan bli tillräckligt smala, då kommer allt annat i deras liv också att falla på plats. För barnet med bulimi kan cykeln av överätande följt av kräkningar eller annan form av kompensatoriskt beteende kännas som det enda sättet att hantera överväldigande känslor av skam, ångest eller sorg.

Men hur upplever barnet verkligen dessa stunder vid matbordet? Ofta upplever de en blandning av ångest inför maten, rädsla för reaktionerna från andra omkring dem, och skuld över deras egna beteenden. Varje bit mat kan kännas som ett hot, varje kommentar om deras val eller mängd kan kännas som en anklagelse. I deras huvuden kan tankarna snurra i en aldrig sinande karusell: “Är detta för mycket? Kommer folk att tänka att jag är girig? Vad händer om jag går upp i vikt av detta? Varför kan jag inte bara vara normal?”

Samtidigt, bortom dessa tankar och känslor, kan barnet också kämpa med fysiska konsekvenser av sin ätstörning. Utmattning, yrsel, magproblem, hjärtklappning – kroppens reaktioner på undernäring eller konstanta matcykler kan göra att barnet känner sig sjukt, svagt eller smärtsamt medvetet om varje förändring i sin kropp.

Och ändå, trots all denna inre kamp, kan det vara otroligt svårt för de runt barnet att förstå vad som verkligen pågår. Utåt kan barnet visa en fasad av att allt är bra, kanske till och med bli mästare på att dölja sina matvanor, sitt undvikande eller sina kompensatoriska beteenden. För dem känns detta skyddsnät nödvändigt, eftersom att avslöja deras innersta känslor och kamp skulle kännas ännu mer skrämmande.

Detta gör också att när vi försöker stödja och hjälpa barn med ätstörningar, är det avgörande att närma sig situationen med tålamod, empati och en genuin strävan att förstå deras perspektiv. Snarare än att fokusera enbart på maten och beteendet, är det viktigt att gräva djupare, att försöka förstå de känslor, rädslor och troar som driver dem. Genom att göra det kan vi hoppas på att ge dem verktygen och stödet de behöver för att börja helas, både fysiskt och mentalt.

Kom ihåg!

Att alltid rådgöra med en läkare eller en professionell vårdgivare. Vid frågor eller akuta situationer, kontakta din läkare, vårdcentral eller 1177.

Öka motivationen att dricka
med vår Sip2play mugg
Både Sip2play muggen och dess spel är designade från grunden för att både engagera och främja intaget av näringsdrycker eller vätska, på ett underhållande och roligt sätt!
Köp nu för 1998 kr
Prova vår Sip2play-mugg idag!
Registrera dig för vårt nyhetsbrev!
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få exklusiva uppdateringar och erbjudanden direkt!