Hem»Kategorier»Sväljrädsla

Att äta med skuggan av sväljrädsla

Så här är det att sitta vid middagsbordet som barn, att stirra på en tallrik mat som lika väl kan vara en osynlig fiende. Denna berättelse är ett försök att förstå en verklighet som är fylld av oro och rädsla, i en värld där maten, något som borde vara en källa till glädje och näring, istället förvandlas till en källa till ångest.

En måltid börjar alltid med förväntan. I skolan hörs barnens glada röster från matsalen, dofterna av dagens lunch svävar i korridorerna. Men för mig skapar dessa dofter inte hunger, de ger mig kalla kårar. Varje måltid är en utmaning, en prövning som jag måste genomlida.

Vid bordet är min tallrik en färgglad tavla av olika maträtter. Jag vet att jag måste äta, men varje tugga känns som en bergsklättring. När jag tar upp besticken börjar mina händer skaka, och jag kämpar för att hålla dem stadiga. Det är som att jag befinner mig på en hög klippa, blickandes ned i en avgrund av okända faror.

Varje tugga är en resa, och varje svaljning en utmaning. Jag föreställer mig hur maten passerar min hals, ett pass som i mitt sinne förvandlas till ett oändligt svart hål. Jag känner en klump i halsen, en klump som gör att jag tänker på allt annat än den mat jag försöker svälja. Jag föreställer mig hur jag sätts fast, hur jag kvävs, hur jag tappar kontrollen. Det är en tanke som skrämmer mig, en tanke som får mig att tveka varje gång jag ska svälja.

Runt omkring mig skrattar andra barn, tuggar och sväljer utan några problem. De verkar inte märka min kamp, min inre strid. Jag försöker att le, att se ut som om allt är normalt, men på insidan är jag i kaos. Jag känner mig som en främling vid mitt eget middagsbord.

Middagen är över, men min kamp är inte det. Maten ligger fortfarande på min tallrik, orörd och otuggad. Jag vet att jag har misslyckats igen, men jag vet också att jag kommer att behöva kämpa igen imorgon. Det är en evig cykel, en ständig kamp mellan rädsla och nödvändighet.

Denna berättelse är inte en berättelse om en sjukdom, utan om en upplevelse. Det är en berättelse om att leva med rädsla, om att kämpa med något så grundläggande som att äta. Det är en berättelse som kanske inte alla kan relatera till, men det är en berättelse som behöver berättas. För att vi ska kunna förstå, måste vi först försöka sätta oss in i andra människors verklighet.

Så nästa gång du sätter dig vid middagsbordet, tänk på hur det skulle vara att äta med skuggan av sväljrädsla. Tänk på hur varje tugga, varje sväljning, kan vara en utmaning. Och framförallt, tänk på hur det känns att leva med rädslan för något så grundläggande som att äta.

Kom ihåg!

Att alltid rådgöra med en läkare eller en professionell vårdgivare. Vid frågor eller akuta situationer, kontakta din läkare, vårdcentral eller 1177.

Öka motivationen att dricka
med vår Sip2play mugg
Både Sip2play muggen och dess spel är designade från grunden för att både engagera och främja intaget av näringsdrycker eller vätska, på ett underhållande och roligt sätt!
Köp nu för 1998 kr
Prova vår Sip2play-mugg idag!
Registrera dig för vårt nyhetsbrev!
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få exklusiva uppdateringar och erbjudanden direkt!