Hem»Kategorier»Autism

När måltiden blir en resa genom ett spektrum

Att förstå hur ett barn med autism upplever måltiden kan ge en större förståelse för deras värld och perspektiv. Varje bit är en resa genom en komplex känslomässig och sensorisk landskap. För att kunna förstå denna erfarenhet är det nödvändigt att låna barnets perspektiv och uppleva en måltid genom deras ögon.

Låt oss ta ett ögonblick för att sätta oss in i vår huvudpersonens skor. Vi kommer att kalla henne Linn. Vid middagsbordet sitter Linn, en sexåring med ett rikt inre landskap och en värld som kan vara intensivt levande på sätt som är svårt att förstå för de som inte delar hennes erfarenheter.

Det är dags för middag och maten har serverats. På Linn’s tallrik ligger en portion pasta med tomat sås, något som skulle vara ganska enkelt för de flesta barn. Men för Linn, innebär det en mängd sensoriska utmaningar och upplevelser som kan kännas överväldigande.

Först är det doften. För oss kan det vara tilltalande, en föraning om den kommande måltiden. För Linn är det en invasiv upplevelse. Doften av tomatsåsen fyller hennes näsborrar och tycks tränga in i varje vrå av rummet. Den är lika omfattande som den är oemotståndlig, en kraftfull sensorisk intryck som inte kan undvikas.

Sedan kommer synintrycket. Linn är särskilt känslig för färg och form. Pastan och tomatsåsen utgör en kontrast i både färg och textur som kan upplevas intensivt. Linn kan uppfatta detta som skrämmande och skarpt istället för lockande. Hon ser inte bara maten, hon upplever den med en intensitet som vi kanske inte fullt ut kan förstå.

Nu till beröringen. Att ta besticken i handen kan vara en utmaning. Känslan av metall mot hennes hud kan kännas obekvämt, även obehagligt. När hon rör vid maten med gaffeln är det som en stöt – den glatta pastan, den klibbiga såsen, den ojämna konsistensen av allt tillsammans. Det är en kaskad av sensoriska intryck som kommer på en gång.

Och sist men inte minst, smaken. För Linn kan smak vara en överväldigande upplevelse. Tomatsåsen, med sin syrlighet och dess rikedom, kan vara för mycket. Det är en explosion av smaker i hennes mun, som kan vara spännande men också överväldigande och svår att hantera.

Dessutom kan alla dessa intryck och känslor förstärkas av andra faktorer vid matbordet. Ljudet av tuggande, smakande och sväljande. Samtalet runt bordet. Ljuset från taklampan. Allt detta kan samverka för att göra matupplevelsen ännu mer intensiv och möjligtvis överväldigande.

Att förstå hur barn med autism upplever världen kan hjälpa oss att skapa mer inkluderande och stödjande miljöer för dem. Det är viktigt att komma ihåg att varje barn med autism är unikt, och deras erfarenheter kan variera kraftigt. Linn’s historia är bara en berättelse, men det ger en inblick i hur måltiden kan vara en komplex och ofta överväldigande upplevelse för barn med autism.

Kom ihåg!

Att alltid rådgöra med en läkare eller en professionell vårdgivare. Vid frågor eller akuta situationer, kontakta din läkare, vårdcentral eller 1177.

Öka motivationen att dricka
med vår Sip2play mugg
Både Sip2play muggen och dess spel är designade från grunden för att både engagera och främja intaget av näringsdrycker eller vätska, på ett underhållande och roligt sätt!
Köp nu för 1998 kr
Prova vår Sip2play-mugg idag!
Registrera dig för vårt nyhetsbrev!
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få exklusiva uppdateringar och erbjudanden direkt!